Serc

Over de gemeente Eindhoven

Over de Gemeente Eindhoven

Eindhoven is de grootste gemeente in het zuiden van Nederland, in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. De gemeente Eindhoven omvat naast de gelijknamige stad Eindhoven tevens het dorp Acht. Eindhoven is de vijfde gemeente van Nederland naar inwonertal. De gemeente telt 219.173 inwoners (1 mei 2013, bron: CBS) op een grondgebied van 88,84 km². De gemeente Eindhoven maakt deel uit van de stadsregio SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en het stedelijk netwerk BrabantStad. In het SRE wonen ongeveer 700.000 mensen. De stad Eindhoven bereikte op 15 februari 1999 het inwoneraantal van 200.000. De stad groeit nog steeds: de prognose is dat dat aantal in 2020 zal zijn gestegen naar 231.000.
Eindhoven wordt, mede door de aanwezigheid van Philips, ook wel "de Lichtstad" genoemd en met Carnaval, om dezelfde reden, "Lampegat". Eindhoven beschikt ook over adel. De koning(in) van Nederland draagt namelijk de titel "Baron(es) van Eindhoven". Op dit moment is dat dus Koning Willem Alexander.

In Eindhoven staat technologie hoog in het vaandel getuige de aanwezigheid van een Technische Universiteit, een High Tech Campus en Brainport. Mede vanwege Brainport behoort Eindhoven dan ook niet voor niets al jaren tot de slimste regio's ter wereld. In 2011 werd Eindhoven zelfs uitgeroepen tot dé slimste. Tel daarbij op een gezellige binnenstad en een bruisend uitgaansleven en je hebt een fijne stad om te vertoeven.